top of page
Zoeken
  • Elvama Travel

Animal Fact Friday: communicatie tussen luipaarden

Luipaarden leven niet zoals leeuwen in een troep maar zijn solitaire dieren. Enkel wanneer de moeder welpen heeft, leeft de moeder de eerste 18 maanden samen met haar jongen. Het territorium van een luipaard is "same-sex exclusive", dit betekent dat de territoria van mannetjes elkaar niet overlappen maar dat één territorium van een mannetje wel de territoria van verschillende vrouwtjes kan overlappen. Het is mogelijk dat de gebieden van verwante vrouwtjes elkaar overlappen, maar ze zullen dit overlappende gebied normaal niet op hetzelfde moment gebruiken.


Luipaarden communiceren met elkaar om hun territorium af te bakenen. De communicatie gebeurt op verschillende manieren. Eerst en vooral maakt een luipaard zijn typische brul om zijn territorium gekend te maken aan andere luipaarden. Dit wordt vaak "sawing" genoemd, aangezien dit klinkt zoals een zaag. Een andere belangrijke en gekende manier van afbakenen van het grondgebied is het sproeien van urine. De geur en de sterkte van de geur van de urine geeft informatie aan andere luipaarden zoals de identiteit van de luipaard, wanneer de luipaard op die plaats was en het hormonen niveau van vrouwtjes. Ze gaan ook de grond schrapen met hun achterpoten, waardoor er een geur van tussen de tenen vrijkomt.


Een minder gekende manier van communiceren is het wrijven van hun gezicht tegen lage vegetatie langs paden en de grenzen van hun territorium. Het lijkt alsof de luipaard in een speelse stemming is maar de handeling heeft wel degelijke een belangrijk doel! Via hun wangklieren scheiden ze een product af die ze zo overbrengen naar de planten, deze afscheiding bevat gelijkaardige informatie als de urine.


Ga je mee op safari met Elvama Travel dan maak je kans om dit van dichtbij mee te maken! Hieronder een mooi voorbeeld van het scent marking die we op een recente safari met Elvama Travel hebben kunnen observeren.143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page