top of page
Zoeken
  • Elvama Travel

De neushoorn: een icoon in de Afrikaanse bush

De neushoorn, één van de Big Five, is een echt icoon in de Afrikaanse bush. Er bestaan vandaag nog vijf soorten neushoorns: de Indische, de Javaanse, de Sumatraanse, de witte en de zwarte. De witte en zwarte neushoorn vind je terug in Afrika. Het is een prachtig dier, maar wist je onderstaande facts?


- De witte neushoorn is in tegenstelling tot zijn naam niet lichter gekleurd dan de zwarte. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling van het Afrikaanse wyd, dat "wijd, breed" betekent. De witte neushoorn heeft brede lippen, terwijl de lippen van een zwarte neushoorn eerder puntig zijn. Een zwarte neushoorn is ook kleiner dan een witte.- De zwarte neushoorn is één van de 10 meest bedreigde diersoorten in Afrika. Er zijn momenteel geschat nog slechts een 5.500 tal zwarte neushoorns op de wereld. De witte neushoorn is een "bijna bedreigde" diersoort. Er bestaan 2 soorten witte neushoorns: de Northern White Rhino waarvan er slechts 2 (!) nog bestaan, de Southern White Rhino heeft een populatie van ongeveer 19.000. De mens is de grootste bedreiging voor de neushoorn.


- Hoewel neushoorns er soms wat traag kunnen uit zien, kunnen ze aanvallen met een snelheid van 40km/uur


- De sporen van een neushoorn zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Deze herken je aan de drie tenen, één grote brede in het midden en twee kleinere buitentenen. Een "w" vorm aan de onderkant van de afdruk kan je ook vaak zien. De sporen van een zwarte neushoorn zijn iets kleiner dan deze van een witte en de buitentenen staan verder van de middenteen bij de zwarte neushoorn.


- Een groep neushoorns wordt een “crash of rhino” genoemd


- De grootste hoorn ooit gemeten bij een neushoorn was 1,58m lang!


- Neushoorns houden het record voor de meest langdurige paring: één sessie duurt 30 minuten lang!


-Velen weten hoe het "vijfde been" van een olifant eruitziet, maar wist je dat deze van een witte neushoorn twee "vleugels" heeft in erecte toestand ? Dit ziet er zo uit.

88 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page